Anemia – groźny niedobór żelaza

Anemia, czyli niedokrwistość to niedobór czerwonych krwinek we krwi, który może doprowadzić do poważnych zaburzeń funkcjonowania organizmu. Jakie są jej przyczyny i jak można jej zapobiec?

Główne objawy anemii to przede wszystkim osłabienie, przemęczenie, często też omdlenia, bóle głowy, blada skóra i błony śluzowe. Skóra staje się przesuszona, paznokcie łamliwe, a włosy tracą blask i zaczynają wypadać. Anemii towarzyszy też osłabienie kondycji, nawet podbiegnięcie do autobusu czy wejście po schodach może powodować dużą zadyszkę. Zdarza się też, że pojawiają się nastroje depresyjne, uczucie zniechęcenia i rozbicia. Co może być przyczyną anemii? U kobiet mogą to być bardzo obfite miesiączki, które prowadza do nadmiernej utraty krwi. Powodem może być też niedobór witaminy B12, którą należy dostarczać wraz z pożywieniem. Anemia bardzo często pojawia się u osób, które są na restrykcyjnej diecie i podczas gubienia kilogramów zapominają, że należy dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. Niedobór żelaza może też pojawiać się u osób młodych w okresie intensywnego wzrostu oraz u kobiet w ciąży, u których zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zdecydowanie większe niż zazwyczaj.

Dobra dieta i preparaty żelaza

Leczenie anemii polega na przyjmowaniu preparatów żelaza, które powinny być przepisane przez lekarza. Dopiero dokładna diagnostyka pozwala ocenić, jaka jest przyczyna niedokrwistości i na tej podstawie włączyć odpowiednie leczenie. Osoby z anemią powinny też zadbać o dietę bogatą w żelazo. Należy jeść w większej ilości czerwone mięso, produkty pełnoziarniste, warzywa liściaste, takie jak sałata czy szpinak, a także suszone owoce – figi, śliwki, morele czy daktyle. O prawidłowej diecie należy pamiętać także wtedy, gdy objawy niedokrwistości ustąpią. Osoby ze skłonnością do anemii są bowiem szczególnie narażone na utratę żelaza i zaniechanie odpowiedniego odżywiania może w krótkim czasie doprowadzić do nawrotu wszystkich przykrych dolegliwości.

Related Post

Jak dokonać redukcji ilości cholesterolu we krwi?... Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 kwasy tłuszczowe, są niezbędnym elementem ustabilizowanej diety. Wspomaganie systemu odpornościowego oraz zmniejszenie cholesterolu, magazynującego się w organizmie to tylko dwie z wielu własności nienasyco...
Lekarz dla dziecka Wizyty u lekarza nigdy nie należą do przyjemności. Jeżeli nawet dorośli marudzą - co mają powiedzieć dzieci? Właśnie dlatego w medycynie nie mniej od kompetencji i fachowej wiedzy o ludzkim ciele, liczą się emocje i podejście do pacjenta. Zastanówmy ...
Jak zwlaczyć zaparcia? Jest to przypadłość wielu ludzi, w zasadzie każdy z nas go kiedyś doznał. W wielu wypadkach zaparcia da się zwalczyć, stosując większe ilości błonnika pokarmowego w spożywanych produktach lub przez zastosowanie preparatów, na przykład colon c. Produk...
Jak dobrze wykonać makijaż permanenty oczu. Makijaż oczu wymaga od kobiet szczególnej staranności oraz dobrego doboru kosmetyków organicznych. Oczy i skóra wokół nich wymagają szczególnie troskliwej pielęgnacji. Skóra w tym miejscu jest wyjątkowo delikatna, a źle dobrane kosmetyki mogą spowodo...
Białko mleka kontra białko sojowe Białko mleka kontra białko sojowe.Uwielbiam nabiał. Sery, jogurty i jaja, mógłbym je jeść non stop. Ale o dziwo spożywając takie zdrowe i pyszne produkty, nieźle przytyłem. O dziwo nie jadłem wcale tłusto, ograniczyłem nawet dosyć mocno spożycie cuk...
Soczewki kontaktowe – wady i atuty Każdy z nas z pewnością domyśla się, że wzrok jest bardzo ważnym zmysłem, bez którego niejednokrotnie nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. Dlatego należy dbać o higienę i zdrowie naszych oczu np. nosząc okulary, a jeśli nie przepadamy za ni...