Bez błonnika nie ma diety  

 

Popularny błonnik to w rzeczywistości włókna roślinne, które zawarte sa w wielu produktach żywnościowych. Włókna te nie są przez nasz organizm trawione i przyswajane, mają natomiast wiele niepodważalnych zalet.

 

Błonnik pokarmowy ma wyjątkowe właściwości – przede wszystkim pęcznieje w żołądku, dzięki czemu zwiększa swoją objętość wielokrotnie. Zapewnia to uczucie sytości na długo i przez wiele godzin nie dopuszcza do pojawienia się głodu. Błonnik zwiększa też objętość przechodzącej przez jelita treści pokarmowej. Włókna roślinne działają na przewód pokarmowy jak miotełka lub odkurzacz, usuwają z niego złogi i zalegające, niestrawione resztki pokarmowe. Regularne spożywanie błonnika pozwala więc na ustabilizowanie pracy układu pokarmowego i pozbycie się takich dolegliwości, jak wzdęcia, niestrawność czy zaparcia.

 

Zalety włókna roślinnego

Włókno roślinne to produkt, który w dużych ilościach powinny spożywać osoby będące na diecie. Błonnik zdecydowanie ułatwia odchudzanie, nie dopuszcza do powstawania uczucia głodu, wspomaga też ustabilizowanie ciśnienia tętniczego czy poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki błonnikowi uregulowany jest też poziom cukru we krwi, a gdy nie ma jego skoków, nie musimy obawiać się wieczornych napadów głodu. Odchudzanie z wykorzystaniem błonnika może więc być naprawdę przyjemne, gdyż pozbawione głodu.

 

Produkty bogate w błonnik

Gdzie znajdziemy błonnik pokarmowy? Przede wszystkim w warzywach oraz owocach, a także w pełnoziarnistych produktach zbożowych. To dlatego warto jeść ciemny chleb, ciemny ryż oraz makaron, gdyż wtedy mają wyjątkowo sporą ilość błonnika. Sporo błonnika jest też w pełnoziarnistej mące, dlatego warto stosować ją do przygotowywania codziennych posiłków. Oprócz błonnika zawiera ona tez dużo więcej mikroelementów niż zwykła mąka pszenna. W aptekach dostępne są też tabletki z błonnikiem, które można łykać jako suplementy diety. Jednak ich stosowanie wcale nie jest konieczne, jeśli zadbamy o prawidłową podaż błonnika w codziennej diecie.

Related Post

Witamina E Witamina E Witamina E (tokoferol), to przeciwutleniacz . Współdziała z selenem. Działa ona ochronnie na komórki, zapobiegając ich szybkiemu starzeniu się i niszczeniu. Przemiana jej jest powiązana z metabolizmem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłu...
Nietolerancja pokarmowa   Jedzenie może leczyć, ale też może szkodzić, szczególnie osobom, które zmagają się z nietolerancją pokarmową. Jedynym sposobem na poprawienie sobie komfortu życia jest w takim przypadku unikanie tych pokarmów, które powodują dolegliwości.   Ni...
Lekarz dla dziecka Wizyty u lekarza nigdy nie należą do przyjemności. Jeżeli nawet dorośli marudzą - co mają powiedzieć dzieci? Właśnie dlatego w medycynie nie mniej od kompetencji i fachowej wiedzy o ludzkim ciele, liczą się emocje i podejście do pacjenta. Zastanówmy ...
Występuje kilka rodzajów omega-3 kwasów tłuszczowy... Występuje kilka rodzajów omega-3 kwasów tłuszczowych. Są to: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dekozaheksaenowy (DHA). Niezwykle cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej z wątroby rekina lub dorsza, c...
Elegancko i wygodnie Wielu ludzi pracuje w takich warunkach, że wymaga się od nich pięknego, eleganckiego wyglądu, lecz jednocześnie pragną oni wygody i swobody. Siedzieć osiem godzin, albo nawet dłużej w niewygodnym ubraniu, krępującym każdy nasz ruch nie należy do prz...
Podział witamin Podział witamin Nazwę witamina wprowadził w 1912 roku polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy to grupa związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą one być ludziom dostarczone , ponieważ organizm ich nie syntetyzuj...