Białko z mleka krowiego

Białko z mleka krowiegoOd małego wmawiają nam, żeby pić dużo mleka, ponieważ jest zdrowe i zawiera dużo wapna i innych cennych składników mineralnych. Więc dlaczego jedni piją mleko i czują się po nim idealnie, a inni mają silne reakcje alergizujące, objawiające się wysypką, siłowni dusznościami, a nawet utratą przytomności? Jak się okazuję winę ponosi brak tolerancji na białko mleka krowiego. Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że osoby które mają grupę krwi A powinni unikać mleka, ponieważ ma na nich działanie wręcz zatruwające! Ponieważ ich przewód pokarmowy nie potrafi przetrawić tego rodzaju białek, osłabiając przez to cały organizm. Jedynie produkty takie jak na przykład jogurt naturalny mogą być w niewielkim stopniu przez nich spożywane, gdyż dobroczynne szczepy bakteryjne, które znajdują się właśnie w jogurcie, powodują lepsze wchłanianie białka mleka. Na dodatek mleko krowie, pomimo że posiada dosyć sporo wapna, to powoduje bardzo silne wydalanie tego pierwiastka u człowieka! Co może być przyczyną groźnych chorób w tym osłabienia układu kostnego, immunologicznego, w tym także silnych alergii. Dla osób z grupą krwi A o wiele lepsze będzie wypicie soku z marchwi, który zawiera bardzo dużo wapna, oraz masę innych witamin i minerałów, które wraz z sokiem idealnie się wchłaniają. Często osoby, które wcześniej piły mleko i miały silne reakcje alergiczne, zastąpiły je białkiem roślinnym z soi, albo białkiem jaja kurzego, nie miały już tego typu problemów zdrowotnych.Wysokowartościowe białka. Które białko jest dla człowieka najlepsze? Okazuję się, że białko jaj kurzych, ponieważ z jajka powstaje życie, więc są w nim wszystkie niezbędne składniki do życia. Oprócz pełnowartościowego białka, które praktycznie każdy organizm człowieka wchłania bez problemów, ponieważ jajko jest mało alergizujące, w porównaniu z mlekiem krowim, to na dodatek jest to kompletna bomba witamin i minerałów. Oczywiście najlepsze są jaja swojskie prosto od gospodarza, a nie z farm, gdzie oszukuje się kury i robi im dwa razy noc w ciągu doby, żeby niosły więcej jaj, bo takie na pewno nie będą w pełni wartościowe. Także bardzo dobre dla człowieka jest białko mleka koziego ze względu na wysokość biologiczną wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Na dodatek mleko to nie wywołuje w ogóle alergii, ponieważ jego skład jest bardzo mocno przybliżony do mleka kobiecego. Szkoda tylko, że w sklepach sporadycznie można zauważyć produkty z tego mleka. Na półkach wszędzie jest mnóstwo przetworów z mleka krowiego. A skoro mleko kozie jest takie zdrowe, to powinno go być równie dużo, albo i więcej, aniżeli krowiego. Dieta białkowa, czy inna?Dużo się mówi o różnych dietach, które mają na celu szybki spadek masy ciała, spalenie oponek tu i ówdzie. Jedne mają na celu ograniczenie spożycia kalorii na dobę i picie dużych ilości płynów, inne opierają się na produktach białkowych, jeszcze inne na nie mieszaniu tłuszczów z węglowodanami. Dieta ograniczająca liczbę kalorii powoduje oczywiście szybkie spalanie tłuszczów, ponieważ dostarczamy mało energii i organizm sięga po zapasy, które właśnie są zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Ale co z tego za pożytek, skoro po przerwaniu tej diety, gdy zaczynamy normalnie jeść, błyskawicznie tyjemy, ponieważ organizm szybko zaczyna robić zapasy przed obawą, że znowu może być głodzony. Dość dobrą alternatywą jest dieta wysoko białkowa. Dzięki tej diecie wzrasta przemiana materii nawet o 40 procent, organizm prędko spala tkankę tłuszczową, ponieważ dostaje małe dawki ile duże ilości białka, a białko z kolei potrzebne jest do spalanie węglowodanów i tłuszczów. Ponieważ jemy do syta, to po zakończeniu tej diety nie ma efektu jojo, ale to nie znaczy, że możemy objadać słodyczami, bo cukier prosty w nadmiernych ilościach uwielbia zamieniać się w tkankę tłuszczową. Dzieje się tak dlatego, iż organizm nie jest w stanie spalić tak dużej ilości energii naraz, więc zamienia ją w energię zapasową, która lubi najczęściej osiadać na brzuszku. Więc najlepiej jak będziemy korzystać z wszystkiego z umiarem.

Related Post

Wysoka gorączka u dzieci Małe dzieci często gorączkują, co powoduje prawdziwą panikę i niepokój u rodziców. Tymczasem gorączka jest wbrew pozorom dobrym objawem, gdyż świadczy o tym, że układ immunologiczny dziecka pracuje prawidłowo i walczy z infekcją. Wysoka gorączka nie...
Gabinet stomatologiczny Rzeszów Jeśli chcesz mieć zdrowy i piękny uśmiech musisz dbać oto, aby Twoje zęby zawsze były w dobrym stanie. Biały uśmiech potrafi onieśmielać i wzbudza większe zaufanie do ludzi. Dlatego jest to ważne, jeśli prowadzisz firmę, czy rozmowy z klientami. Stom...
Sposoby na piękną cerę – pielęgnacja cery... Każda kobieta ma jakieś kompleksy. Dotyczą one figury, włosów, pojawiających się zmarszczek albo cery. Z kompleksami trzeba, albo nauczyć się żyć, albo się ich pozbyć. W pewnych sytuacjach nie jest to wcale takie łatwe. Jeżeli chcesz dowiedzieć si...
E-papieros tylko na receptę? W ostatnim czasie doszło do zmiany stanowiska Komisji Europejskiej w stosunku do elektronicznych papierosów. Teraz Komisja nie dąży do ich zakazu, lecz chce wprowadzić limity nikotynowe, które i tak w konsekwencji doprowadzą do zniknięcia większości ...
Mleczko pszczele – cenny środek leczniczy Ludzie na całym świecie już od wielu tysięcy lat starali się stosować różnego rodzaju medykamenty mające na celu poprawę ich stanu zdrowia, kondycji ciała i urody. Takie działanie przypisywane jest również mleczku pszczelemu. Substancja ta została od...
Podział witamin Podział witamin Nazwę witamina wprowadził w 1912 roku polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy to grupa związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą one być ludziom dostarczone , ponieważ organizm ich nie syntetyzuj...