Gorycze

GoryczeGorycze mogą mieć różny skład chemiczny, ale ich charakterystyczną cechą jest gorzki smak.Gorczycami nazywamy bezazotowe, nietrujące substancje o gorzkim smaku i zróżnicowanym składzie chemicznym. Występują przede wszystkim w roślinach z rodziny gorczycowatych, wargowych i złożonych. Robi się z nich nalewki i wina lecznicze, czyli alkohole znajdujące zastosowanie w medycynie. Ich zadaniem jest wzmacnianie wydzielania soków żołądkowych, dlatego należy je spożywać na kilkanaście minut przed posiłkiem. Zaleca się także przyjmowanie ich w czasie dochodzenia do siebie po różnego rodzaju zabiegach i operacjach, w czasie rekonwalescencji, gdyż działają uspokajająco i wzmacniająco. Wśród znanych i dostanych w naszym kraju roślin gorycze zawierają przede wszystkim drapacz lekarski i goryczka żółta, a także inne gatunki goryczki, bobrek trójlistkowy oraz centuria pospolita. Zioła z rodzaju gorzkich stosuje się powszechnie do aromatyzowania wszelkiego rodzaju wermutów i gorzkich likierów żołądkowych. Oznacza to, że dodawanie tych substancji do alkoholi nie tylko wzmacnia ich smak, ale zapewnia im działanie lecznicze. GarbnikiGarbniki to substancje pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie ściągające.Garbniki rozpuszczają się w wodzie i w alkoholu. Są to substancje bezazotowe, które na powietrzu utleniają się i zmieniają barwę, tracąc swoje właściwości. Z tego powodu nie należy długo przechowywać roślin zawierających te substancje. Różowate, bodziszkowate i motylkowate należą do roślin zasobnych w garbniki. Wykorzystuje się je w medycynie ze względu na ich działanie ściągające, przyspieszające gojenie się ran oraz tworzenie się tkanek na ich powierzchni. Z tego powodu stosuje się garbniki okładów owrzodzeń, zwłaszcza podudzia, a także do mycia i płukania w przypadku hemoroidów, oparzeniach i odmrożeniach. Działa także łagodząco w przypadku zapalenia dziąseł. Przy biegunce i nieżycie jelit stosuje się garbniki wewnętrznie. Garbniki są główną substancją czynną w korze dębowej i liściach borówki czarnej. Mogą być również substancjami towarzyszącymi, jak np. w szałwii lekarskiej i mięcie pieprzowej, gdzie wzmacniają działanie głównego środka czynnego. Garbniki stosowane mogą być również w przemyśle garbarskim do wyprawiania skór zwierzęcych. ŚluzyCharakterystyczną cechą śluzów jest ich rozpuszczanie się w wodzie i silne pęcznienie.Podczas procesów życiowych w roślinach dochodzi do wytworzenia śluzów, które należą do polisacharydów. Działanie lecznicze tych substancji jest miejscowe, czyli ogranicza się do miejsca zetknięcia z chorą tkanką. Śluzy stosuje się przy zapaleniach górnych dróg oddechowych, ponieważ powlekają je ochronną mazią, zabezpieczając przed urazami mechanicznymi oraz substancjami drażniącymi. Przy podrażnieniach przewodu pokarmowego także z powodzeniem się je stosuje, gdyż mają działanie przeciwzapalne, mają zdolność regulowania perystaltyki jelit i likwidują niepożądane procesy fermentacyjne. Ich działanie jest tak delikatne, że z powodzeniem można je stosować w przypadku problemów żołądkowych niemowlaków. W śluz obfitują korzenie i liście prawoślazu, kwiaty ślazu, siemię lniane, tarczownica islandzka oraz nasienie różnych gatunków babki. W innych roślinach śluzy są substancjami towarzyszącymi, które poprawiają działanie lecznicze substancji głównej. Wyciągi z ziół zawierających śluzy sporządza się w zimnej wodzie, gdyż wysoka temperatura niszczy cenne wartości tej substancji.

Related Post

Serce jako siedlisko uczuć ludzkich Serce jako siedlisko uczuć ludzkich.Jeszcze kilkaset lat temu nauka nie postrzegała serca jako pompy odpowiadającej za przepompowywanie krwi po całym organizmie. Był to tylko organ. Słaby punkt. Kiedy przebiło się serce ofiary, ta prawie natychmiast...
Dbaj o swoje włosy – serum do włosów Owłosienie to integralny element konstrukcji ciała wyłącznie ssaków, jednakże u każdego sprawują one nieco odmienną funkcję. U zwierzaków występujące w postaci sierści jest to szczególnie termoregulacja i ogrzanie organizmu, u człowieka z kolei nie s...
Dżuma DżumaDżuma zwana „czarną śmiercią”.We wczesnym średniowieczu ludzie ulegali masowej śmierci zwanej epidemią. Na początku nikt nie znał dokładnie przyczyny tych wszystkich zgonów. Dżuma potrafiła zgładzać całe rodziny. Powszechnie najpospolitszymi ob...
Aby mieć zdrowe jelita… Wiele osób na całym świecie konsumuje za dużo alkoholu. Wypijanie alkoholu od czasu do czasu w niewielkich dawkach najczęściej nie wywołuje żadnych powikłań zdrowotnych. Jednak systematyczne, długotrwałe nieumiarkowanie w piciu alkoholu prowadzi nie ...
Nowotwory – cisi zabójcy Nowotwory – cisi zabójcyNowotwory niestety wciąż uchodzą za jedne z najgroźniejszych i najcięższych chorób. Tym bardziej, że mamy do czynienia z różnego rodzaju odmianami nowotworów – rak piersi, rak szyjki macicy, rak trzustki, czerniak, białaczka ...
Medycyna naturalna Medycyna naturalnaNiewielu z nas zapewne zastanawiało się, jak wyglądała medycyna przed wynalezieniem wszystkich chemikaliów znanych dziś jako farmaceutyki. Przecież na wiele chorób znano lekarstwo, ale na pewno nie były to dziś stosowne pastylki cz...