Grupa Krwi A

Grupa krwi rolnicza, czyli grupa A ma swoje korzenie w Azji sprzed ok. 25 tys. (między 30 a 10 000 lat p.n.e.).

Przyczyną jej powstania okazała się przede wszystkim reakcja na zmienny klimat i środowisko, w którym ówczesnemu człowiekowi przyszło funkcjonować. To właśnie wtedy tereny łowieckie zaczęły zmniejszać swoje obszary, a ludzie powoli przystosowywali się do osiadłego trybu życia. Większość z nich przejęła rolę rolników, hodowców. To także początek naszej cywilizacji. Ludzie rozpoczęli uprawę roli, zaczęli więc odżywiać się zbożami, owocami, warzywami, mięsa w diecie było co raz mniej. Z tego również powodu, nazywani oni są pierwszymi wegetarianami. Dzięki takiej przeszłości, osobom z grupą krwi A najłatwiej przejść właśnie na wegetarianizm, co może okazać się dla nich bardzo dobrą alternatywą ze względu na wysoce wrażliwy układ trawienny oraz immunologiczny (częste przeziębienia, katar, zapalenie oskrzeli, ucha środkowego, astma, inne choroby płuc). Z tego też powodu, w połączeniu ze złą dietą, narażeni oni są na choroby układu trawienia i krwionośnego (zwłaszcza problemy z sercem), zbyt wysoki poziom cholesterolu, cukrzycę, często nowotwory.

Mimo wrażliwości układu pokarmowego, w diecie są bardzo elastyczni na wiele modyfikacji.

Najodpowiedniejsze dla nich okazać się może rybie mięso, owoce (zwłaszcza cytrusy, pomijając mandarynki, melony i banany), warzywa (lepiej uważać na kapustę, bakłażany i grzyby, przede wszystkim pieczarki), pieczywo na bazie mąki sojowej. Osoby grupą krwi A powinny darować sobie posiłki z serem, pieczywem pełno pszennym, a także innym mięsem niż rybie. Poza wyżej wymienionymi chorobami, „A-ludzie” są podatni na choroby cywilizacyjne, przede wszystkim miażdżycę, wspomnianą już cukrzycę, zatem powinni troszczyć się o siebie już za młodu, aby móc dożyć sędziwego wieku w dobrym zdrowiu. W ich przypadku dosyć często występuje także rak żołądka i jelit.

Ponieważ większość osób z grupą krwi A ma leniwą przemianę materii,

mogą mieć problemy z nadwagą związaną ze zbyt szybkim przybieraniem na wadze. To także jest argument za tym, aby z diety wyeliminować typowe „mięcho”, a także mleko. W związku z tym, dla tych osób najbardziej wskazany jest wegetarianizm, aby nie obciążać i tak już wrażliwego układu trawiennego i przyspieszyć przemianę materii. Jeśli chodzi o sposób na aktywne spędzanie wolnego czasu, joga i inne wyciszające, odprężające, wręcz medytacyjne ćwiczenia mogą bardzo pomóc w utrzymaniu harmonii między ciałem i umysłem

Related Post

Regularne badania – ważny element profilaktyki Nie wszystkie choroby przebiegają objawowo – wiele z nich przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu. To dlatego bardzo ważnym elementem profilaktyki są regularne badania, które pozwalają na wykrycie wielu chorób w takim ich stadium, gdy są jeszcze ...
Saponiny SaponinySaponiny należą do najsilniejszych trucizn krwi, wszystkie drażnią też błony śluzowe.Pod względem składu chemicznego saponiny są zbliżone do glikozydów. Przy wytrząsaniu z wody zachowują się jak mydło, pieniąc się. Substancje te należą do tr...
Nowotwory Choroby nowotworowe to bardzo rozległa dziedzina medycyny. Każdy może zapaść na tę chorobę bez względu na wiek czy inne czynniki. Dziś medycyna  szuka powiązań zachorowań próbując określić, czy jest to choroba dziedziczna, czy też nabyta w ciągu życi...
Leczenie moczem Leczenie moczemLeczenie moczem, czyli urynoterapia pochodzi ze starożytnego Egiptu. Jak głosi legenda Nefretete poprzez obmywanie skóry moczem zachowała na długo swoją urodę. Dzisiejsze badania nie zostawiają na tej teorii suchej nitki. Rzeczywiście...
Uzależniony UzależnionyKiedy możemy rozpoznać ze dana osoba jest uzależniona od leków, że jest lekomanem?Lekomana nie jest łatwo rozszyfrować, zwykle pierwsze oznaki uzależnienia powinni dostrzec jego najbliżsi i osoby, które znajdują się blisko niego, mieszkaj...
Problemy ze zdrowiem – kto je ma ? Problemy ze zdrowiem – kto je ma ?Żyjemy w bardzo trudnych czasach, bowiem każdego dnia musimy wdychać powietrze zanieczyszczone różnego rodzaju spalinami i truciznami, jemy żywność z dużą ilością konserwantów, jesteśmy narażeni na stres. Nic dziwne...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *