Niezwykłe właściwości tranu

Jest to środek, otrzymywany zazwyczaj z wątroby dorsza. Tran posiada niezwykle duże ilości niezbędnych w organizmie człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 typu EPA oraz DHA. Na dodatek te specyfiki posiadają wysokie ilości niezbędnych i bardzo istotnych w organizmie człowieka witamin, zwłaszcza witaminy a oraz witaminy d.
Jest to jasnożółta ciecz, bardzo tłusta, o charakterystycznym, nieco słodkim smaku. Wytwórcy tych suplementów diety dodają do nich związki poprawiające smak, aby suplementy te były lepiej akceptowane, szczególnie w przypadku dzieci. Dodaje się do tych specyfików takie związki zapachowe i smakowe, jak esencja z mięty czy sok z owoców cytrusowych, dzięki czemu produkty te mają przyjemny smak. Dawniej preparaty te przepisywało się zwłaszcza dzieciom, aby podnieść ich wytrzymałość oraz aby ustrzec je przed krzywicą. Zabezpieczają one przed krzywicą z racji na znaczną zawartość witaminy d.
Jednakże teraz wiadomo, że te suplementy diety są przydatne również dla dorosłych, ponieważ posiadają dużo innych korzystnych działań. Między innymi pomagają zwalczać przykre i uciążliwe przejawy zapalenia stawów, takie jak ból stawów. Mając na względzie wymienione fakty powinno się jeść tran niezależnie od wieku.

Related Post

Leczenie łysienia Gęste włosy w mniej niż 30sek. Światowy innowator w dziedzinie walki z łysieniem i wypadaniem włosów www.luciano.com.pl Dla niektórych osób długie włosy to kłopot. Niektórzy panowie lubią fryzurę – na łyso i w takiej formie czują się najlepiej. Nie...
Zmysł dotyku Zmysł dotykuZmysł dotyku jest bardzo przyjemną funkcją organizmu.Zmysł dotyku towarzyszy nam przez całe życie. Odpowiedzialne są za to odpowiednie receptory, które przekazują informacje do mózgu. W ten sposób właśnie organizm odpowiednio reaguje na ...
Wrzody żołądka Dokuczliwy ból żołądka, problemy po niektórych pokarmach oraz nasilenie objawów jesienią i wiosną? To mogą być wrzody żołądka, których przyczyn może być co najmniej kilka. Choroba wrzodowa powinna być jak najszybciej zdiagnozowana i leczona, gdyż obj...
Gorycze GoryczeGorycze mogą mieć różny skład chemiczny, ale ich charakterystyczną cechą jest gorzki smak.Gorczycami nazywamy bezazotowe, nietrujące substancje o gorzkim smaku i zróżnicowanym składzie chemicznym. Występują przede wszystkim w roślinach z rodz...
Cholera CholeraCholera, czyli zakaźna choroba jelit, wywołana przez bakterie - przecinkowce cholery (Vibrio cholerae).Biorąc pod uwagę czynnik epidemiologiczny można wyróżnić dwa biotypy przecinkowców cholery: klasyczny, wyizolowany przez Kocha w 1883 r. or...
Nie tylko zawał może grozić sercu Nie tylko zawał może grozić sercu.W dzisiejszych czasach niewiele osób żyje naprawdę zdrowo. Nikt już nie dba o swoje serce. W rodzinie nie miałem zawałów, to mnie nic nie grozi. Jakże to mylne stwierdzenie! Serce jest podstawowym organem naszego or...