Podział witamin

Podział witamin Nazwę witamina wprowadził w 1912 roku polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy to grupa związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą one być ludziom dostarczone , ponieważ organizm ich nie syntetyzuje. Pełnią one rolę katalizatorów. Dzięki nim jest możliwych wiele przemian biochemicznych zachodzących w organizmie. Źródłem witamin są przede wszystkim owoce i warzywa, ale także pieczywo zwłaszcza ciemne, mięso i jego przetwory oraz mleko i jego przetwory. Nazwy witamin utworzone zostały ze względu na ich budowę chemiczną. Rozpuszczalność witamin decyduje o ich podziale na witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy:- witaminę B1 – tiaminę- witaminę B2 – ryboflawinę- witaminę B6 – pirydoksynę- witaminę H – biotynę- witaminę B5 – kwas pantotenowy- witaminę B12 – kobalaminę- witaminę C – kwas askorbinowy-folacynę. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:- witamina A – retinol, a jej prowitaminą jest beta karoten- witamina D – kalciferol- witamina E – tokoferol- witamina K – filochinonWitamina A i jej prowitamina(beta karoten)Witamina A to związek retinolu i jego różne formy chemiczne. Witamina A spełnia bardzo ważne funkcje. Jest ona niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania narządu wzroku, do reprodukcji oraz prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, a także do wzrostu i różnicowania komórek, jak również syntezy glikoprotein. Jest ona również niezbędna do zachowania w odpowiednim stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. Zarówno niedobór jak i nadmiar tej witaminy może być niebezpieczny dla zdrowia. Najczęściej stosowana jest ona w chorobach dermatologicznych oraz przy leczeniu oczu. Witamina A występuje tylko w półproduktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: masło, mleko i jego przetwory, jaja. Najwięcej jednak zawiera jej wątroba. Natomiast beta karoten występuje w marchwi oraz zielonych warzywach liściastych i pomidorach. Morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze to również źródło beta karotenu. Witamina D, to witamina przeciwkrzywiczna, dlatego potrzebna jest ona do prawidłowego rozwoju kośćca. Zapobieganiu krzywicy oprócz dostarczenia witaminy D pomaga również nasłonecznienie skóry. Największym źródłem tej witaminy jest tran. Zawierają ją również: ryby, masło, jaja.

Related Post

Dbaj o swoje włosy – serum do włosów Owłosienie to integralny element konstrukcji ciała wyłącznie ssaków, jednakże u każdego sprawują one nieco odmienną funkcję. U zwierzaków występujące w postaci sierści jest to szczególnie termoregulacja i ogrzanie organizmu, u człowieka z kolei nie s...
Po co liczyć kalorię Zaczynając odchudzanie się lub trening w jakiejkolwiek dyscyplinie sportowej pojawia się problem odpowiedniego odżywiania. Na początku problemem jest dostarczanie odpowiedniej ilości i jakości płynów. Zaraz po płynach przychodzi kolej na pożywienie.O...
Odtrucia alkoholowe Odtrucia alkoholowe to sposób na pozbycie się kaca i zgubnych skutków nadmiernego spożywania alkoholu. Lekarz przyjeżdża z kroplówką i na podstawie oceny stanu pacjenta, dostarcza płyny oraz leki. Detoksykacja alkoholowa poprawia stan chorego, po...
Dżuma DżumaDżuma zwana „czarną śmiercią”.We wczesnym średniowieczu ludzie ulegali masowej śmierci zwanej epidemią. Na początku nikt nie znał dokładnie przyczyny tych wszystkich zgonów. Dżuma potrafiła zgładzać całe rodziny. Powszechnie najpospolitszymi ob...
Len to roślina wykorzystywana od czasów starożytny... Len to roślina, hodowana od czasów starożytnych. Dostarcza ona specjalnych włókien, które mogą służyć do wytwarzania tkanin na ubrania. Nasiona lnu oraz olej wytwarzany z tej rośliny posiadają wiele przeznaczeń przemysłowych i spożywczych. Olej lnian...
Psychoterapeuta Psychiatria to dziedzina medycyny, która obecnie jest bardzo ważna. Coraz więcej osób posiada bowiem, ze względu na wyzwania, które stawia przed nimi świat, problemy z poradzeniem sobie z codziennymi problemami. Stałe zajęcie pracą i szybkie tempo ży...