Podział witamin

Podział witamin Nazwę witamina wprowadził w 1912 roku polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy to grupa związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą one być ludziom dostarczone , ponieważ organizm ich nie syntetyzuje. Pełnią one rolę katalizatorów. Dzięki nim jest możliwych wiele przemian biochemicznych zachodzących w organizmie. Źródłem witamin są przede wszystkim owoce i warzywa, ale także pieczywo zwłaszcza ciemne, mięso i jego przetwory oraz mleko i jego przetwory. Nazwy witamin utworzone zostały ze względu na ich budowę chemiczną. Rozpuszczalność witamin decyduje o ich podziale na witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy:- witaminę B1 – tiaminę- witaminę B2 – ryboflawinę- witaminę B6 – pirydoksynę- witaminę H – biotynę- witaminę B5 – kwas pantotenowy- witaminę B12 – kobalaminę- witaminę C – kwas askorbinowy-folacynę. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:- witamina A – retinol, a jej prowitaminą jest beta karoten- witamina D – kalciferol- witamina E – tokoferol- witamina K – filochinonWitamina A i jej prowitamina(beta karoten)Witamina A to związek retinolu i jego różne formy chemiczne. Witamina A spełnia bardzo ważne funkcje. Jest ona niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania narządu wzroku, do reprodukcji oraz prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, a także do wzrostu i różnicowania komórek, jak również syntezy glikoprotein. Jest ona również niezbędna do zachowania w odpowiednim stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. Zarówno niedobór jak i nadmiar tej witaminy może być niebezpieczny dla zdrowia. Najczęściej stosowana jest ona w chorobach dermatologicznych oraz przy leczeniu oczu. Witamina A występuje tylko w półproduktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: masło, mleko i jego przetwory, jaja. Najwięcej jednak zawiera jej wątroba. Natomiast beta karoten występuje w marchwi oraz zielonych warzywach liściastych i pomidorach. Morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze to również źródło beta karotenu. Witamina D, to witamina przeciwkrzywiczna, dlatego potrzebna jest ona do prawidłowego rozwoju kośćca. Zapobieganiu krzywicy oprócz dostarczenia witaminy D pomaga również nasłonecznienie skóry. Największym źródłem tej witaminy jest tran. Zawierają ją również: ryby, masło, jaja.

Related Post

Jak zwlaczyć zaparcia? Jest to przypadłość wielu ludzi, w zasadzie każdy z nas go kiedyś doznał. W wielu wypadkach zaparcia da się zwalczyć, stosując większe ilości błonnika pokarmowego w spożywanych produktach lub przez zastosowanie preparatów, na przykład colon c. Produk...
Płuca PłucaPłuca, narząd ludzki odpowiedzialny za oddychanie.Bez tlenu, a właściwie bez jego pobierania, życie człowieka byłoby niemożliwe. Narządem ludzkim, odpowiedzialnym za oddychanie są płuca. Ich funkcja polega na tym, ze pobierają z powietrza niezb...
Po co liczyć kalorię Zaczynając odchudzanie się lub trening w jakiejkolwiek dyscyplinie sportowej pojawia się problem odpowiedniego odżywiania. Na początku problemem jest dostarczanie odpowiedniej ilości i jakości płynów. Zaraz po płynach przychodzi kolej na pożywienie.O...
Psycholog warszawa Obecny styl życia sprawia, że wiele osób ma problemy związane z psychiką. W takiej sytuacji należy skorzystać z pomocy fachowca. Najkorzystniejszym wyborem jest dobry lekarz, którego specjalnością jest psychologia. Przede wszystkim dobry psycholog...
Saponiny SaponinySaponiny należą do najsilniejszych trucizn krwi, wszystkie drażnią też błony śluzowe.Pod względem składu chemicznego saponiny są zbliżone do glikozydów. Przy wytrząsaniu z wody zachowują się jak mydło, pieniąc się. Substancje te należą do tr...
Gorycze GoryczeGorycze mogą mieć różny skład chemiczny, ale ich charakterystyczną cechą jest gorzki smak.Gorczycami nazywamy bezazotowe, nietrujące substancje o gorzkim smaku i zróżnicowanym składzie chemicznym. Występują przede wszystkim w roślinach z rodz...