Podział witamin

Podział witamin Nazwę witamina wprowadził w 1912 roku polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy to grupa związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą one być ludziom dostarczone , ponieważ organizm ich nie syntetyzuje. Pełnią one rolę katalizatorów. Dzięki nim jest możliwych wiele przemian biochemicznych zachodzących w organizmie. Źródłem witamin są przede wszystkim owoce i warzywa, ale także pieczywo zwłaszcza ciemne, mięso i jego przetwory oraz mleko i jego przetwory. Nazwy witamin utworzone zostały ze względu na ich budowę chemiczną. Rozpuszczalność witamin decyduje o ich podziale na witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy:- witaminę B1 – tiaminę- witaminę B2 – ryboflawinę- witaminę B6 – pirydoksynę- witaminę H – biotynę- witaminę B5 – kwas pantotenowy- witaminę B12 – kobalaminę- witaminę C – kwas askorbinowy-folacynę. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:- witamina A – retinol, a jej prowitaminą jest beta karoten- witamina D – kalciferol- witamina E – tokoferol- witamina K – filochinonWitamina A i jej prowitamina(beta karoten)Witamina A to związek retinolu i jego różne formy chemiczne. Witamina A spełnia bardzo ważne funkcje. Jest ona niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania narządu wzroku, do reprodukcji oraz prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, a także do wzrostu i różnicowania komórek, jak również syntezy glikoprotein. Jest ona również niezbędna do zachowania w odpowiednim stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. Zarówno niedobór jak i nadmiar tej witaminy może być niebezpieczny dla zdrowia. Najczęściej stosowana jest ona w chorobach dermatologicznych oraz przy leczeniu oczu. Witamina A występuje tylko w półproduktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: masło, mleko i jego przetwory, jaja. Najwięcej jednak zawiera jej wątroba. Natomiast beta karoten występuje w marchwi oraz zielonych warzywach liściastych i pomidorach. Morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze to również źródło beta karotenu. Witamina D, to witamina przeciwkrzywiczna, dlatego potrzebna jest ona do prawidłowego rozwoju kośćca. Zapobieganiu krzywicy oprócz dostarczenia witaminy D pomaga również nasłonecznienie skóry. Największym źródłem tej witaminy jest tran. Zawierają ją również: ryby, masło, jaja.

Related Post

Neurolog Katowice Na terenie Katowic działa wiele klinik specjalistycznych proponujących pacjentom dostęp do lekarzy specjalistów, posiadających dogłębną wiedzę z różnych dziedzin medycyny. Szybka i profesjonalna diagnoza pozwala uniknąć rozprzestrzeniania się stanów ...
Lekarz dla dziecka Wizyty u lekarza nigdy nie należą do przyjemności. Jeżeli nawet dorośli marudzą - co mają powiedzieć dzieci? Właśnie dlatego w medycynie nie mniej od kompetencji i fachowej wiedzy o ludzkim ciele, liczą się emocje i podejście do pacjenta. Zastanówmy ...
Nowotwory – cisi zabójcy Nowotwory – cisi zabójcyNowotwory niestety wciąż uchodzą za jedne z najgroźniejszych i najcięższych chorób. Tym bardziej, że mamy do czynienia z różnego rodzaju odmianami nowotworów – rak piersi, rak szyjki macicy, rak trzustki, czerniak, białaczka ...
Psycholog warszawa Obecny styl życia sprawia, że wiele osób ma problemy związane z psychiką. W takiej sytuacji należy skorzystać z pomocy fachowca. Najkorzystniejszym wyborem jest dobry lekarz, którego specjalnością jest psychologia. Przede wszystkim dobry psycholog...
Nie lecz się na własną rękę Wiele osób chodzić do lekarza po prostu nie lubi, dlatego wolą leczyć się na własną rękę niż stać w kolejkach w poczekalniach. Niestety, nie zawsze jest to dobry pomysł i bardzo często, zamiast sobie pomóc, możemy poważnie zaszkodzić.   W domo...
Farmakologia W obecnych czasach poradnie kardiologiczne przeżywają prawdziwe oblężenie. Coraz więcej zgłasza się tam ludzi, którzy cierpią na wszelkiego pochodzenia choroby serca, spośród których najczęściej rozpoznawalną i diagnozowaną jest choroba wieńcowa. Ch...