Podział witamin

Podział witamin Nazwę witamina wprowadził w 1912 roku polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy to grupa związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą one być ludziom dostarczone , ponieważ organizm ich nie syntetyzuje. Pełnią one rolę katalizatorów. Dzięki nim jest możliwych wiele przemian biochemicznych zachodzących w organizmie. Źródłem witamin są przede wszystkim owoce i warzywa, ale także pieczywo zwłaszcza ciemne, mięso i jego przetwory oraz mleko i jego przetwory. Nazwy witamin utworzone zostały ze względu na ich budowę chemiczną. Rozpuszczalność witamin decyduje o ich podziale na witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy:- witaminę B1 – tiaminę- witaminę B2 – ryboflawinę- witaminę B6 – pirydoksynę- witaminę H – biotynę- witaminę B5 – kwas pantotenowy- witaminę B12 – kobalaminę- witaminę C – kwas askorbinowy-folacynę. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:- witamina A – retinol, a jej prowitaminą jest beta karoten- witamina D – kalciferol- witamina E – tokoferol- witamina K – filochinonWitamina A i jej prowitamina(beta karoten)Witamina A to związek retinolu i jego różne formy chemiczne. Witamina A spełnia bardzo ważne funkcje. Jest ona niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania narządu wzroku, do reprodukcji oraz prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, a także do wzrostu i różnicowania komórek, jak również syntezy glikoprotein. Jest ona również niezbędna do zachowania w odpowiednim stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. Zarówno niedobór jak i nadmiar tej witaminy może być niebezpieczny dla zdrowia. Najczęściej stosowana jest ona w chorobach dermatologicznych oraz przy leczeniu oczu. Witamina A występuje tylko w półproduktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: masło, mleko i jego przetwory, jaja. Najwięcej jednak zawiera jej wątroba. Natomiast beta karoten występuje w marchwi oraz zielonych warzywach liściastych i pomidorach. Morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze to również źródło beta karotenu. Witamina D, to witamina przeciwkrzywiczna, dlatego potrzebna jest ona do prawidłowego rozwoju kośćca. Zapobieganiu krzywicy oprócz dostarczenia witaminy D pomaga również nasłonecznienie skóry. Największym źródłem tej witaminy jest tran. Zawierają ją również: ryby, masło, jaja.

Related Post

Wspomóż dietę zieloną herbatą     Zielona herbata ma cudowne właściwości prozdrowotne – wiedzieli o tym już starożytni Chińczycy czy Japończycy. Traktowali ją jako źródło zdrowia, siły i witalności. Warto brać z nich dobry przykład i włączyć do codziennej diety filiżankę ciep...
Jak zwlaczyć zaparcia? Jest to przypadłość wielu ludzi, w zasadzie każdy z nas go kiedyś doznał. W wielu wypadkach zaparcia da się zwalczyć, stosując większe ilości błonnika pokarmowego w spożywanych produktach lub przez zastosowanie preparatów, na przykład colon c. Produk...
Soczewki kontaktowe – wady i atuty Każdy z nas z pewnością domyśla się, że wzrok jest bardzo ważnym zmysłem, bez którego niejednokrotnie nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. Dlatego należy dbać o higienę i zdrowie naszych oczu np. nosząc okulary, a jeśli nie przepadamy za ni...
Dziecko u neurologa Neurologopeda Warszawa zaprasza na wizytę wszystkich rodziców, którzy przeczuwają, że ich dzieci mają jakieś problemy zdrowotne. Każdy z nas chce, aby jego dziecko rozwijało się w sposób prawidłowy, nie miało żadnych problemów zdrowotnych. Jednak nie...
Psychoterapia Psychoterapia jest przeznaczona dla osób, które mają problemy psychiczne, jednak nie są to na tyle poważne problemy, aby móc leczy się farmakologicznie. Nie należy mylić tego, z innymi nazwami, które składają się z podobnej końcówki, tak jak przykład...
Niespecyficzneobjawy nowotworu płuc Da się wyodrębnić kilka typów nowotworów, występujących w obrębie płuc. Najczęściej występujący rak płuc to nowotwór niedrobnokomórkowy. Pojawia się on u ponad osiemdziesięciu procent pacjentów i może istnieć w kilku postaciach – między innymi jako r...