Podział witamin

Podział witamin Nazwę witamina wprowadził w 1912 roku polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy to grupa związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą one być ludziom dostarczone , ponieważ organizm ich nie syntetyzuje. Pełnią one rolę katalizatorów. Dzięki nim jest możliwych wiele przemian biochemicznych zachodzących w organizmie. Źródłem witamin są przede wszystkim owoce i warzywa, ale także pieczywo zwłaszcza ciemne, mięso i jego przetwory oraz mleko i jego przetwory. Nazwy witamin utworzone zostały ze względu na ich budowę chemiczną. Rozpuszczalność witamin decyduje o ich podziale na witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy:- witaminę B1 – tiaminę- witaminę B2 – ryboflawinę- witaminę B6 – pirydoksynę- witaminę H – biotynę- witaminę B5 – kwas pantotenowy- witaminę B12 – kobalaminę- witaminę C – kwas askorbinowy-folacynę. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:- witamina A – retinol, a jej prowitaminą jest beta karoten- witamina D – kalciferol- witamina E – tokoferol- witamina K – filochinonWitamina A i jej prowitamina(beta karoten)Witamina A to związek retinolu i jego różne formy chemiczne. Witamina A spełnia bardzo ważne funkcje. Jest ona niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania narządu wzroku, do reprodukcji oraz prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, a także do wzrostu i różnicowania komórek, jak również syntezy glikoprotein. Jest ona również niezbędna do zachowania w odpowiednim stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. Zarówno niedobór jak i nadmiar tej witaminy może być niebezpieczny dla zdrowia. Najczęściej stosowana jest ona w chorobach dermatologicznych oraz przy leczeniu oczu. Witamina A występuje tylko w półproduktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: masło, mleko i jego przetwory, jaja. Najwięcej jednak zawiera jej wątroba. Natomiast beta karoten występuje w marchwi oraz zielonych warzywach liściastych i pomidorach. Morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze to również źródło beta karotenu. Witamina D, to witamina przeciwkrzywiczna, dlatego potrzebna jest ona do prawidłowego rozwoju kośćca. Zapobieganiu krzywicy oprócz dostarczenia witaminy D pomaga również nasłonecznienie skóry. Największym źródłem tej witaminy jest tran. Zawierają ją również: ryby, masło, jaja.

Related Post

Wpływ jakości światła żarówki pełnospektralnej na ... Nowoczesne żarówki emitujące światło o pełnym spektrum są jednym z najnowocześniejszych osiągnięć techniki w branży oświetleniowej i czymś co po prostu było nam, ludziom potrzebne. Powszechnie wiadomo, że najlepiej widzimy świat w świetle dziennym. N...
Leczenie opryszczki – lek na opryszczkę Ktokolwiek miał do czynienia z opryszczką ten wie, jaka potrafi być uciążliwa oraz, że bardzo trudno się jej pozbyć. Niewiele osób jednak wie dlaczego tak jest. Opryszczkę wywołuje wirus HSV, którym można zarazić się podczas kontaktów intymnych czy p...
Nikotyna Nikotyna Na świecie pali co ósmy mężczyzna i co dziesiąta kobieta.Każdy z nas wie, że palenie papierosów szkodzi naszemu zdrowiu, jednak z każdym rokiem coraz bardziej rośnie odsetek osób palących. W ostatnich latach obniża się drastycznie wiek ludz...
Psychoterapia leczenie Zdrowie w dzisiejszych czasach jest najważniejsze. Możemy zaobserwować coraz mniejszą tendencje, jeśli chodzi o uprawiany sport, dbanie o siebie w zakresie odżywiania i spania. Wiele osób, zostało "wciągniętych" przez realia, panujące w dwudziestym p...
Zmysł zapachu Zmysł zapachuZmysł zapachu rozróżnia różne aromaty.O zmyśle węchu przypominamy sobie z reguły wtedy, kiedy w kuchni nam się coś przypala. Nic bardziej mylnego, nasze nozdrza są bardzo wrażliwe na przeróżne zapachy, które towarzyszą nam każdego dnia....
Jak zwlaczyć zaparcia? Jest to przypadłość wielu ludzi, w zasadzie każdy z nas go kiedyś doznał. W wielu wypadkach zaparcia da się zwalczyć, stosując większe ilości błonnika pokarmowego w spożywanych produktach lub przez zastosowanie preparatów, na przykład colon c. Produk...