Witamina E

Witamina E Witamina E (tokoferol), to przeciwutleniacz . Współdziała z selenem. Działa ona ochronnie na komórki, zapobiegając ich szybkiemu starzeniu się i niszczeniu. Przemiana jej jest powiązana z metabolizmem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych(NNKT). Witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów płciowych. Znajduje zastosowanie przy leczeniu bezpłodności i zagrażających poronieniach. Wzmaga wydzielania mleka w okresie karmienia oraz jest stosowana przy osłabieniu wzroku.Tokoferol (witamina E) jest nietrwały, pod działaniem tlenu niszczy się w krótkim czasie. Głównym jej źródłem są oleje roślinne. Występuje w kiełkach pszenicy i ziarnach, w zielonej sałacie, mleku, tranie, oleju lnianym oraz wątrobie wołowej.Witamina K (filochinon) jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, ma zatem działanie przeciwkrwotoczne. Niedobór tej witaminy u ludzi zdrowych zwykle nie występuje, jednak jeśli tak się zdarzy, to występuje on wskutek utrudnionego wchłaniania jej przy schorzeniach układu pokarmowego. Witamina ta znajduje się w oleju sojowym, szpinaku, kapuście, ziemniakach, w pomidorach i orzechach.Witaminy grupy B Witamina B1 – rozpuszczalna w wodzie, jest najbardziej wrażliwa na temperaturę i sodę. Jest ona zalecana przy zapaleniu nerwów obwodowych i nerwobólach, zaburzeniach krążenia oraz przy braku łaknienia i w okresie rekonwalescencji. Tiamina występuje głównie w: wątrobie wołowej, drożdżach i żółtku oraz w roślinach strączkowych, płatkach owsianych, kaszy, otrębach, chlebie razowym, podrobach i rybach. Witamina B2 (ryboflawina) to również witamina rozpuszczalna w wodzie. Wchodzi ona w skład związków, które biorą udział w procesie utleniania komórkowego, a co za tym idzie, w procesie dostarczania energii do tkanek. Ryboflawina jest odporna na działanie podwyższonej temperatury, ale za to niszczy ją światło i ulega rozkładowi. Wskazaniami do przyjmowania tej witaminy są zapalenia spojówki i rogówki oraz światłowstręt. Dlatego witamina B2 odgrywa tak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Jej niedobór powoduje także zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, pęknięcia warg i kącików ust, a więc tak zwane zajady oraz wypadanie włosów, czy łojotok. Bogatym źródłem ryboflawiny jest mleko i jego przetwory. Znajduje się ona także w mięsie wieprzowym i wołowym, podrobach i rybach oraz nasionach suchych (groch i fasola). Jak inne witaminy z grupy B można ją znaleźć też w drożdżach.

Related Post

Czym się zajmuje neurologia? Neurologia jest to jedna z dziedzin medycyny, której zadaniem jest leczenie chorób układu nerwowego oraz układu obwodowego. Jest to istotna dziedzina medycyny ponieważ układ ten jest coraz lepiej poznawany i można coraz więcej spraw związanych z nim ...
Neurolog Poznań Poszukując rozwiązania problemów zdrowotnych pacjenci korzystają na początku z pomocy lekarzy rodzinnych, którzy po zapoznaniu się z dolegliwościami pacjenta podejmują dalszą diagnostykę i leczenie lub kierują na konsultację do lekarzy specjalistów. ...
NEUROLOGIA Neurologia to szeroko pojęta dziedzina nauki, z której dowiedzieć się możemy, czy prawidłowo działa nasz ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy. Gdy zaczyna chorować ktoś z naszych bliskich zastanawiamy się często, gdzie najlepiej się leczyć. Zadajemy so...
Profesjonalne wykazy danych medycznych Prowadzenie przedsiębiorstwa, świadczącego usługi na rynku medycznym, czyli na przykład produkowanie lekarstw, bądź też innego wyposażenia medycznego, to bardzo wymagające zajęcie. Przede wszystkim trzeba tutaj sobie zapewnić odpowiednie narzędzia, ...
Zmysł zapachu Zmysł zapachuZmysł zapachu rozróżnia różne aromaty.O zmyśle węchu przypominamy sobie z reguły wtedy, kiedy w kuchni nam się coś przypala. Nic bardziej mylnego, nasze nozdrza są bardzo wrażliwe na przeróżne zapachy, które towarzyszą nam każdego dnia....
Nietolerancja pokarmowa   Jedzenie może leczyć, ale też może szkodzić, szczególnie osobom, które zmagają się z nietolerancją pokarmową. Jedynym sposobem na poprawienie sobie komfortu życia jest w takim przypadku unikanie tych pokarmów, które powodują dolegliwości.   Ni...