Witamina E

Witamina E Witamina E (tokoferol), to przeciwutleniacz . Współdziała z selenem. Działa ona ochronnie na komórki, zapobiegając ich szybkiemu starzeniu się i niszczeniu. Przemiana jej jest powiązana z metabolizmem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych(NNKT). Witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów płciowych. Znajduje zastosowanie przy leczeniu bezpłodności i zagrażających poronieniach. Wzmaga wydzielania mleka w okresie karmienia oraz jest stosowana przy osłabieniu wzroku.Tokoferol (witamina E) jest nietrwały, pod działaniem tlenu niszczy się w krótkim czasie. Głównym jej źródłem są oleje roślinne. Występuje w kiełkach pszenicy i ziarnach, w zielonej sałacie, mleku, tranie, oleju lnianym oraz wątrobie wołowej.Witamina K (filochinon) jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, ma zatem działanie przeciwkrwotoczne. Niedobór tej witaminy u ludzi zdrowych zwykle nie występuje, jednak jeśli tak się zdarzy, to występuje on wskutek utrudnionego wchłaniania jej przy schorzeniach układu pokarmowego. Witamina ta znajduje się w oleju sojowym, szpinaku, kapuście, ziemniakach, w pomidorach i orzechach.Witaminy grupy B Witamina B1 – rozpuszczalna w wodzie, jest najbardziej wrażliwa na temperaturę i sodę. Jest ona zalecana przy zapaleniu nerwów obwodowych i nerwobólach, zaburzeniach krążenia oraz przy braku łaknienia i w okresie rekonwalescencji. Tiamina występuje głównie w: wątrobie wołowej, drożdżach i żółtku oraz w roślinach strączkowych, płatkach owsianych, kaszy, otrębach, chlebie razowym, podrobach i rybach. Witamina B2 (ryboflawina) to również witamina rozpuszczalna w wodzie. Wchodzi ona w skład związków, które biorą udział w procesie utleniania komórkowego, a co za tym idzie, w procesie dostarczania energii do tkanek. Ryboflawina jest odporna na działanie podwyższonej temperatury, ale za to niszczy ją światło i ulega rozkładowi. Wskazaniami do przyjmowania tej witaminy są zapalenia spojówki i rogówki oraz światłowstręt. Dlatego witamina B2 odgrywa tak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Jej niedobór powoduje także zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, pęknięcia warg i kącików ust, a więc tak zwane zajady oraz wypadanie włosów, czy łojotok. Bogatym źródłem ryboflawiny jest mleko i jego przetwory. Znajduje się ona także w mięsie wieprzowym i wołowym, podrobach i rybach oraz nasionach suchych (groch i fasola). Jak inne witaminy z grupy B można ją znaleźć też w drożdżach.

Related Post

Odtrucie po alkoholu Alkohol jest chyba znany w każdej części świata. Pije się go na specjalne okazje jak i podczas zwykłych spotkań ze znajomymi. Najgorszy jest poranek po suto zakrapianej imprezie. Bolesna migrena i słabe samopoczucie jest nieodłączną wręcz częścią wy...
Płuca PłucaPłuca, narząd ludzki odpowiedzialny za oddychanie.Bez tlenu, a właściwie bez jego pobierania, życie człowieka byłoby niemożliwe. Narządem ludzkim, odpowiedzialnym za oddychanie są płuca. Ich funkcja polega na tym, ze pobierają z powietrza niezb...
Nerka NerkaNerka – ludzki filtr.Narządem ludzkim odpowiedzialnym za układ moczowy jest nerka. Ten budulec organizmu występuje parzyście. W kształcie przypomina fasolę. Jej parametry sięgają około piętnastu centymetrów długości i trzy centymetry grubości. ...
Cholera CholeraCholera, czyli zakaźna choroba jelit, wywołana przez bakterie - przecinkowce cholery (Vibrio cholerae).Biorąc pod uwagę czynnik epidemiologiczny można wyróżnić dwa biotypy przecinkowców cholery: klasyczny, wyizolowany przez Kocha w 1883 r. or...
Zmysł dotyku Zmysł dotykuZmysł dotyku jest bardzo przyjemną funkcją organizmu.Zmysł dotyku towarzyszy nam przez całe życie. Odpowiedzialne są za to odpowiednie receptory, które przekazują informacje do mózgu. W ten sposób właśnie organizm odpowiednio reaguje na ...
Psychoterapeuta Psychiatria to dziedzina medycyny, która obecnie jest bardzo ważna. Coraz więcej osób posiada bowiem, ze względu na wyzwania, które stawia przed nimi świat, problemy z poradzeniem sobie z codziennymi problemami. Stałe zajęcie pracą i szybkie tempo ży...