Witamina E

Witamina E Witamina E (tokoferol), to przeciwutleniacz . Współdziała z selenem. Działa ona ochronnie na komórki, zapobiegając ich szybkiemu starzeniu się i niszczeniu. Przemiana jej jest powiązana z metabolizmem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych(NNKT). Witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów płciowych. Znajduje zastosowanie przy leczeniu bezpłodności i zagrażających poronieniach. Wzmaga wydzielania mleka w okresie karmienia oraz jest stosowana przy osłabieniu wzroku.Tokoferol (witamina E) jest nietrwały, pod działaniem tlenu niszczy się w krótkim czasie. Głównym jej źródłem są oleje roślinne. Występuje w kiełkach pszenicy i ziarnach, w zielonej sałacie, mleku, tranie, oleju lnianym oraz wątrobie wołowej.Witamina K (filochinon) jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, ma zatem działanie przeciwkrwotoczne. Niedobór tej witaminy u ludzi zdrowych zwykle nie występuje, jednak jeśli tak się zdarzy, to występuje on wskutek utrudnionego wchłaniania jej przy schorzeniach układu pokarmowego. Witamina ta znajduje się w oleju sojowym, szpinaku, kapuście, ziemniakach, w pomidorach i orzechach.Witaminy grupy B Witamina B1 – rozpuszczalna w wodzie, jest najbardziej wrażliwa na temperaturę i sodę. Jest ona zalecana przy zapaleniu nerwów obwodowych i nerwobólach, zaburzeniach krążenia oraz przy braku łaknienia i w okresie rekonwalescencji. Tiamina występuje głównie w: wątrobie wołowej, drożdżach i żółtku oraz w roślinach strączkowych, płatkach owsianych, kaszy, otrębach, chlebie razowym, podrobach i rybach. Witamina B2 (ryboflawina) to również witamina rozpuszczalna w wodzie. Wchodzi ona w skład związków, które biorą udział w procesie utleniania komórkowego, a co za tym idzie, w procesie dostarczania energii do tkanek. Ryboflawina jest odporna na działanie podwyższonej temperatury, ale za to niszczy ją światło i ulega rozkładowi. Wskazaniami do przyjmowania tej witaminy są zapalenia spojówki i rogówki oraz światłowstręt. Dlatego witamina B2 odgrywa tak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Jej niedobór powoduje także zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, pęknięcia warg i kącików ust, a więc tak zwane zajady oraz wypadanie włosów, czy łojotok. Bogatym źródłem ryboflawiny jest mleko i jego przetwory. Znajduje się ona także w mięsie wieprzowym i wołowym, podrobach i rybach oraz nasionach suchych (groch i fasola). Jak inne witaminy z grupy B można ją znaleźć też w drożdżach.

Related Post

Wpływ witamin na zdrowie Wpływ witamin na zdrowieNiedobór witamin wpływa niekorzystnie na zdrowie.Ale czy tylko takie witaminy B mają wpływ na to że nam włosy wypadają no nie także niestety niedobór witaminy C ma duży wpływ jeśli chodzi teraz jak nam wiadomo o wypadanie wło...
Malaria MalariaMalaria zwana inaczej febrą.Każdemu na swój sposób zachorowanie na malarię kojarzy się z komarami. Rzeczywiście poniekąd tak jest. Jednak, nie każdy komar jest w stanie zarazić tą śmiercionośną chorobą. Chodzi tu raczej o tropikalne owady, or...
Zespół Touretta doświadcza w zasadzie mężczyzn... Jest to choroba, odkryta pod koniec dziewiętnastego wieku, będąca w większości wypadków chorobą dziedziczną. Zespół Touretta dotyczy w zasadzie mężczyzn, mniej więcej trzy razy więcej panów niż pań na nią chorują. Na ogół choroba objawia się we wczes...
Lekarz psycholog Zdarzają się w życiu sytuacje kryzysowe, np. kobieta pada ofiarą przemocy, pacjent wpada w stany depresyjne, a dziecko jest apatyczne i od tygodnia nie wychodzi z łóżka (nie przez infekcję, ale z powodu złego stanu psychicznego). W każdym z tych przy...
Pierwiastki a włosy Pierwiastki a włosyPierwiastki mają wpływ na stan włosów.No dobrze zatem pora chyba teraz zostaje na sam koniec jeszcze podsumować jeśli chodzi o takie pierwiastki oraz ich zapotrzebowanie jeśli chodzi nasz organizm no i oczywiście ich wpływ jeśli c...
Niezwykłe właściwości tranu Jest to środek, otrzymywany zazwyczaj z wątroby dorsza. Tran posiada niezwykle duże ilości niezbędnych w organizmie człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 typu EPA oraz DHA. Na dodatek te specy...