Występuje kilka rodzajów omega-3 kwasów tłuszczowych. Są to: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dekozaheksaenowy (DHA). Niezwykle cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej z wątroby rekina lub dorsza, czyli tran. Ponadto, cennym zasobem nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby (a zwłaszcza tłuste ryby, takie, jak łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynki czy halibut), owoce morza, niektóre rośliny (na przykład nasiona lnu) oraz niektóre oleje (na przykład oleje orzechowe oraz olej lniany).
Dietetycy zalecają spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, aby zachować adekwatny poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych lub zażywanie preparatów, zawierających tran. Nienasycone kwasy tłuszczowe, których zasobem jest między innymi tran, są między innymi niezbędne dla właściwego funkcjonowania mózgu, a zwłaszcza dla prawidłowego zachowania funkcji poznawczych, takich jak pamięć czy produktywność mózgu.
Wedle wielu doświadczeń naukowych, dzieci, których rodzicielki w okresie ciąży nie spożywały właściwych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, są znacznie bardziej podatne na trudności ze wzrokiem oraz inne kłopoty układu nerwowego. Szczególne znaczenie ma w tym względzie ostatni trymestr ciąży.